Activitats

La cura de les persones - Paleolític Superior


Les investigacions sobre les restes d'ossos humans, permeten conèixer millor la dieta i per tant l'origen dels aliments consumits. De l'anàlisi de l'estronci i del carboni dipositats en els ossos es dedueix que l'aportació de les proteïnes de la carn va ser molt important en les societats caçadores-recol · lectores-pescadores. L'aportació proteínica i vitamínica procedent de la recol·lecció encara és objecte de debat. No obstant això, es tracta d'una alimentació constant i necessària que va poder estar en mans de les dones, els nens i les nenes i que no ha de ser menyspreada.

La llista d'aliments recol·lectats per les societats paleolítiques no la coneixem de manera directa, ja que amb prou feines es conserven restes, però és probable que es recol·lectés en els boscos i prats propers als assentaments les mateixes plantes que actualment es recullen en aquest medi mediterrani: espàrrecs, bolets, maduixes, nabius, mores, pinyons, avellanes, plantes aromàtiques com el romaní o la farigola, i multitud d'altres fruits, baies, arrels i herbes en les diferents estacions. Un aspecte important d'aquesta activitat té relació amb la cura de les persones i la salut del grup ja que tradicionalment la medicina popular ha tingut com a fonament la recol·lecció, el ​​processat i la correcta administració de plantes medicinals silvestres en forma d'infusions, tisanes, cataplasmes , etc.

Paleo_cuidados.jpg

Paleo_cuidados.jpg


  • F0000000291_paleo_cura.jpg

Les dones en...

Objectes

INTERDISCIPLINARY APPROACHES TO GENDER ARCHAEOLOGY - Universitat de Tübingen (Alemanya)

La Xarxa Pastwomen coorganitza el Seminari internacional "Aproximacions interdisciplinars a l'arqueologia de gènere" a la Universitat de Tübingen.

4-10 de juliol de 2022

Més informació